Live Life Like Puzzle Bar

Kehidupan ni umpama puzzle... saling perlu memerlukan... Di sekeliling kita ni ada bermacam-macam orang... kaya, miskin, pelbagai kerjaya, pelbagai pemikiran, pelbagai budaya... dan macam-macam lagi... Sebenarnya semua dari kita saling memerlukan antara satu sama lain... dan wujudlah perniagaan... kaya dan miskin adalah satu masalah... perniagaan wujud apabila adanya masalah... orang kaya perlukan orang miskin untuk menderma... orang miskin perlukan orang kaya untuk menerima derma... Dan bermacam-macam kerjaya yang ada di sekeliling kita... kehidupan manusia yang normal adalah memerlukan antara satu sama lain... kecuali hidup di hutan jadi Tarzan... itu pun Tarzan perlukan binatang-binatang untuk hidup... hahahaha... Peranan kita sebagai manusia penting kepada manusia lain... hidup yang berguna ialah hidup yang sentiasa memberi... Sebab itulah wujudnya "what you give... you will get back" Jom kita jadi manusia yang berguna... yang sentiasa bermanfaat... yang saling melengkapi...  

Continue reading

Pentingnya Kerjasama

Saya sangat suka dengan video ni... ini antara contoh betapa pentingnya kerjasama dalam kumpulan. Mari kita tonton dengan teliti. Nampakkan... lihat perbezaan antara dua kumpulan tu... kumpulan baju merah mempunyai segala kekuatan dari segi fizikal. Baju kuning pulak nampak sangat lemah. Tapi satu kelemahan baju merah, mereka tak boleh bersatu. Bertelagah sesama sendiri. Tidak mendengar arahan kapten. Nampak ada orang lain pun nak jadi kapten jugak dalam satu kapal. Bila ada dua kapten memang kapal tak akan boleh bergerak. Baju kuning pulak, mereka patuh arahan. Tidak ada pertelagahan langsung. Mereka mendayung sambil pejam mata. Mendayung dan terus mendayung sampai lepas garisan Tamat... malah sampai lajak ke mana entah! Lihatlah... betapa pentingnya kita bersatu dan patuh arahan kapten. Bolehkah kita relate kan dengan business kita? Ya!... sangat related. Saya relate kan dengan business takaful yang saya buat sekarang. Bagi saya tidak ada Leader yang inginkan business partner atau dengan kata lain ejen-ejen dia susah. Sudah tentu dia nak semua berjaya. Mungkin kadang-kadang ada leader yang menggariskan RULES dalam agency yang nampak terlalu ketat. Apa yang dibuat mungkin berdasarkan pengalaman selama beliau dalam business. Dan mungkin dia mahukan sesuatu yang lebih baik... atau mungkin untuk sesuatu yang TERBAIK... maka diadakan satu RULES yang mewajibkan semua ikut. Mungkin pula ada...

Continue reading

“Attitude Is Everything”

Dalam kehidupan kita... saya pasti kebanyakan orang yang success ada melalui perkara ni... sama ada disedari atau tidak... mungkin kena bagi orang lain yang tengok sisi kita... Mari tengok video kat bawah sini... saya percaya kebanyakannya ramai yang dah pernah tengok... tapi untuk melihat perbezaan... mari buat perbandingan...   So... siapa di antara kita yang betul-betul dah melaluinya... saya harap ada yang faham bila tengok senario yang berlaku antara dua video tersebut... bila kita terdesak, kita akan sanggup buat apa saja untuk hidup... TAPI bila kita dah selesa dengan hidup yang ada... kita jarang lagi nak ambil peluang yang datang... sekali pun peluang yang datang tu ada kat depan mata... Sedikit tentang Attitude... ada orang tanya... benarkah Attitude boleh diubah... jawapannya BOLEH diubah... boleh tak Attitude tu berubah balik dari BAGUS ke BURUK... jawapannya BOLEH juga... selagi orang yag berubah Attitude tu tidak menghadapi masalah HIDUP... bila dia menghadapi masalah biasanya secara automatik Attitude dia akan berubah kepada yang lama... kecuali orang tu mempunyai semangat yang kuat... Sebab itu lah kita kena selalu mengingatkan tentang ATTITUDE... supaya bila kita berubah dari Attitude yang buruk kepada baik, kita akan KEKAL menjadi BAIK... Saya mempunyai pengalaman yang JELAS tentang perkara ini... sama ada ke atas diri sendiri atau...

Continue reading

Kisah Benar – The Pursuit Of Happyness

Okay... meh nak kongsi sikit pasal video motivasi ni... mungkin ramai yang dah pernah tonton kisah ni... ia masih related sehingga sekarang dengan kita... untuk ejen-ejen baru... yang baru nak berjinak-jinak dalam bidang sale boleh layan video ni... Cerita yang berpandukan dari kisah benar ini sangat menyentap perasaan... bukan senang nak buat sale kan?... kena berdepan dengan macam-macam dugaan... Video dari kisah hidup Chris Gardner ni boleh dijadikan inspirasi dan motivasi untuk kita semua... Berapa ramai dari kita sanggup bermula seperti dia... hilang kasut pun boleh pi office lagi... sapa sanggup? Tak dak rumah... tidoq dalam toilet... bini pun tak mau... dia seorang yang sangat positif... dan sangat optimistik...! Ok gambar kat bawah ni dikatakan Chris Gardner yang sebenar dalam penampilan khas untuk filem yang dilakonkan oleh Will Smith ni... gambar ni ialah babak last sekali masa Will dengan anak dia melintas jalan... Bagi saya... kebanyakan dari kita memang mempunyai impian yang besar... tapi TINDAKAN kita jarang SEIRING untuk mencapai impian yang besar tu... mari kita ambil iktibar dan jadikan ianya sebagai kisah untuk menaikkan motivasi kita... Kita ada rumah... beliau bermula dari tak dak rumah... dari homeless ke multi-millionaire... Bagi yang nak download video ni boleh klik kat SINI ...password kena YM (Yahoo Messenger) kat saya... YM saja ya... nak YM...

Continue reading

Kenapa kita perlukan latihan selalu?

Dalam apa juga business pun... jatuh bangun sudah menjadi lumrah... biasalah... kalau buat business tapi tak lalui semua ni mana nak belajar... anda tak akan belajar apa-apa pun kalau anda tak lalui semua ni... so semua ni menjadi suatu bentuk latihan bagi kita... Dalam business insurans... latihan sangat-sangatlah diperlukan... sebab dalam latihanlah kita akan belajar segalanya... kalaulah kita tak berlatih... tapi terus keluaq nak buat sale... sure lintang pukang... Ada yang best lagi time meeting atau sharing session pun tak mau mai... tak mau joint... lebih-lebih lagi bila dia dah lama sket... dia rasa dia dah otai kot...  Bagi yang terus nak belajar tu baguslah... Sekarang dah tak susah... kita boleh belajar dari pengalaman leader-leader yang lebih senior atau rakan-rakan ejen yang sudah lama dalam bidang ni... Banyak sumber yang kita boleh belajar... Tapi... ...bila dah cekap... buatlah kat mana pun, sure menjadi... orang akan mula respect dengan kita... kita pula akan jadi idola depa! ... Bila kita dah cekap dan dapat skill yang betul... kenalah selalu practice... kalau kita tak buat selalu... kemungkinan kita akan jadi macam asal semula... kat mana nak start pun kita dah tak tau.... So... walau macam mana dah otai sekalipun... training tetap training... kadang-kadang ada skill dari orang baru yang kita tak sangka-sangka...

Continue reading

Steve Jobs 12 Rules Of SUCCESS

Steve Jobs Do what you love to do.   Find your true passion. Do what you love to do a make a difference! The only way to do great work is to love what you do. Be different.   Think different. "Better be a pirate than to join the navy." Do your best. Do your best at every job. No sleep! Success generates more success. So be hungry for it. Hire good people with passion for excellence. Make SWOT analysis.   As soon as you join/start a company, make a list of strengths and weaknesses of yourself and your company on a piece of paper. Don't hesitate in throwing bad apples out of the company. Be entrepreneurial.   Look for the next big thing. Find a set of ideas that need to be quickly and decisively acted upon and jump through that window. Sometimes the first step is the hardest one. Just take it! Have the courage to follow your heart and intuition. Start small, think big.   Don't worry about too many things at once. Take a handful of simple things to begin with, and then progress to more complex ones. Think about not just tomorrow, but the future. "I want to put a ding in the universe,” reveal Steve Jobs his dream. Strive to become a market leader.   Own and control the primary...

Continue reading

Motivate – 16 Rules for Success

Bob Parson ni ialah founder goDaddy.com ...bekas askar yang kena posting ke Vietnam... anda boleh baca kisahnya kat blog dia... antara quote terbaik dan paling saya suka... "we're not here for along time, we're here for a GOOD TIME!" Anda klik kat gambar tu boleh tengok dalam size yang lebih besar. Bob Parson's Quote : 1. Get and stay out of your comfort zone. I believe that not much happens of any significance when we're in our comfort zone.  I hear people say, "But I'm concerned about security."  My response to that is simple: "Security is for cadavers." 2. Never give up. Almost nothing works the first time it's attempted.  Just because what you're doing does not seem to be working, doesn't mean it won't work.  It just means that it might not work the way you're doing it.  If it was easy, everyone would be doing it, and you wouldn't have an opportunity. 3. When you're ready to quit, you're closer than you think. There's an old Chinese saying that I just love, and I believe it is so true.  It goes like this: "The temptation to quit will be greatest just before you are about to succeed." 4. With regard to whatever worries you, not only accept the worst thing...

Continue reading